På vår skola är rasterna väldigt olika för eleverna och jag anser att vi behöver jobba tillsammans för att jämna ut denna skillnaden och skapa en  balans!

När jag går in i soffrummet är det för det mesta bråk och tjafs. Elever “skojbråkar” och det gör att stämningen blir stökig, och om du ser dig runt omkring kan du upptäcka skadegörelse, allt från stolar, bord, soffor och väggar.

Det är inte roligt att vara i en sådan miljö under våra raster! Jag tycker att vi förtjänar en bättre rastmiljö där vi kan koppla av och ha kul.

Dessutom är atmosfären inne i soffrummet helt kvavt, ventilationen upplevs inte fungera så som de ska. Dörren är ofta stängd och det finns inga fönster eller vädring i rummet.

Även i detta fall behöver vi förbättra miljön och se till att alla tar hand om våra möbler.

Titta bara på bilderna! Så här ställer vi till det…

Jag tycker det är helt ofattbart att så mycket skadegörelse kan ske utan att någon vuxen ingriper!

Jag tycker att det är grundläggande att skolan ser till att ha tillräckligt med rastvakter som verkligen tar sitt jobb på allvar. Genom att ha fler rastvakter tror jag att vi kan minimera dessa problem. Eftersom de kan vara där för att förebygga bråk och stoppa dem innan de eskalerar! De vuxna på Johannesskolan måste se till att säkerställa att vi elever känner oss sedda och ha omsorg för säkerhet och känslor.

Rasterna är en tid för oss elever att ha kul, koppla av och vara fysiskt aktiva. Att ha rastvärdar som kan arrangera små aktiviteter då och då skulle verkligen göra rasterna mer spännande. När vi har något roligt att göra under rasterna minskar risken för att vi blir uttråkade och börjar göra saker som skadar skolan. Därför tycker jag att det är betydelsefullt att anordna roliga aktiviteter under rasterna för att hålla oss elever sysselsatta och därmed skapa en härlig atmosfär.

Här på Johannesskolan tar vi elever faktiskt initiativet och försöker förbättra vår  skolgång, dock är det också viktigt att de vuxna med inflytande tar ansvar och agerar. Vi behöver nu er hjälp för att se till att våra tankar blir verklighet. Jag hoppas verkligen att våra röster blir hörda och att vi tillsammans med er hjälp skapar en bättre skolmiljö.

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Författare: Patricia Mousa

SVAR: från skolans studierektor

Hej Patricia!

Jag tycker att ditt förslag på att hitta små aktiviteter på rasterna är bra. Det har gjorts försök tidigare med olika typer av spel men det har inte blivit så lyckat eftersom ansvaret för dessa spel och att det plockas undan m.m inte har fungerat. Vi behöver tillsammans ta ansvar för vår skola och att den miljö vi alla befinner oss i blir så attraktiv och trevlig som möjligt. När det gäller rastvakter ser jag inte en direkt möjlighet att utöka antalet personer, däremot att vi kan lyckas engagera alla vuxna på högstadiet och att vi ser och förstår det du tydligt beskriver i din insändare. Jag lovar att kolla upp ventilationen i rummet och att vi också kan göra rummen trevligare. För att vi ska komma vidare i denna fråga så föreslår jag att högstadiets elevrådsrepresentanter och elevskyddsombud träffar mig inom den närmaste veckan för att göra en plan för en förändring. Tack för att du tar upp denna viktiga fråga.

Mvh. Anders Wirsén – bitr. rektor