Skolmaten

Enligt dt.se så visar forskning att skolmaten påverkar elevernas betyg. Om maten på skolan är näringsrik och god påverkar det elevernas prestation på ett positivt sätt. De orkar mer och ger högre prestationer. En mätt mage gör även att eleverna blir på bättre humör, det gör att det blir mindre konflikter i skolan.

Vissa skolor har knäckebröd som man kan äta om man inte gillar maten men kan man verkligen bli mätt på det? Vissa skolor har två rätter varje dag, en rätt som finns varje dag, till exempel pasta och köttbullar eller chicken nuggets med ris. Tillsammans med den rätt som står på matschemat. Om skolan kan göra någon sorts statistik som visar vilken maträtt eleverna slänger minst mat på kan man ha den rätten varje dag. Då kan de elever som inte gillar huvudrätten ändå äta den andra. Det bidrar till fler mätta elever.

Jag anser att skolan borde servera mer mat som eleverna tycker är både gott men även näringsrikt. Jag som elev upplever att det är svårt att gå hela skoldagen utan att få i mig bra mat. Skolmaten varierar från skola till skola men jag tror att de flesta kan hålla med om att eleverna behöver god och näringsrik mat.

Fler och fler elever i högstadiet börjar beställa mat då de inte gillar maten mer. Varför ska vi slösa pengar på maten när skolan får pengar för att göra mat till oss? De elever i låg- och mellanstadiet får inte lämna skolan och får  inte i sig mat då de inte ens kan beställa när de inte gillar  maten. Deras kroppar behöver bra mat.

Skolan sparar även pengar om de inte gör mat som slängs utan faktiskt gör mat som eleverna gillar, och som samtidigt är näringsrik. Vissa tänker att godare mat skulle vara dyrare men i längden skulle skolan få mycket bättre ekonomi på grund av minskat matsvinn. Istället för att slösa skolans resurser på mat som kommer slängas. Som pricken över i får man även dåligt presterande elever. Ökar matsvinnet påverkar det även miljön på ett väldigt dåligt sätt. Livsmedelsverket anser att det är både dåligt för miljön och ekonomin om matsvinnet ökar. Enligt en forskning som Livsmedelsverket har gjort så är matsvinnet vid lunchen i skolan 60-70 gram/person. För att undvika det här ska mer mat konsumeras och mindre mat slängs.  Det bidrar till mindre utsläpp och minskad global uppvärmning och naturkatastrofer.

Avslutningsvis vill jag bara säga att vi elever är landets framtid och därför är vår utbildning så viktig. Det minsta skolan kan göra för oss är att förse oss med bättre skolmat.

Tips till min skola!

• Ingen vitlökssmak i riset.  Det är ganska onödigt för att mindre elever äter ris som är mestadels kolhydrater = en energikälla. Dessutom luktar eleverna vitlök som inte känns så fräscht.
  • Ingen soppa på fredagar. Eleverna har tröttnat på soppan då det varit samma i flera års tid.
  • Inte ha samma fisk varje tisdag. Vi förstår att fisk är obligatoriskt men kanske inte varje tisdag och inte samma fisk. De flesta elever brukar gilla fisken men nu har tröttnat.
  • Variera maten. Vi har samma maträtter hela tiden, det skulle vara bra om vi kunde variera.
  • Fräschare hembakat bröd och ha det varje dag istället för
  • knäckebrödet.
  • Ingredienserna i salladen ska vara var för sig. Ex. majs i en burk, gurka i en annan och inga mixer. Varför ska man göra det? Det blir bara fler elever som skippar grönsakerna om man lägger in ex ananas i en sallad.