“Vi vill ha tillbaka plastsugrören på McDonalds”, säger de flesta eleverna vi har pratat med i Johannesskolan. De klagar om att de nya papperssugrören lätt går sönder när man dricker, känns obehagligt att dricka från och blir mjuka efter ett tag och gör så att det blir svårare att dricka. Anledningen till varför plastsugrören förbjöds var av miljöpåverkan, då de blev ersatta till pa pperssugrör år 2020. Eftersom de trodde det inte skulle vara något problem utan en lösning av ett annat problem, då de visade sig att 90% av pappers alternativen kan innehålla farliga ämnen för människor och naturen. 

Fördelar med att ha papperssugrör enligt naturskyddsföreningen är att det minskar risken för plast och mikroplaster i naturen och havet. Plasten hamnar i naturen eller i havet och sedan blir det skräp, det smutsar ner både hav och land. Vissa stränder kan man inte ens vara aktiva, på grund av att det är för mycket plast och skräp som bara ligger där. Plast bryts inte ner så lätt eftersom det inte är naturligt så det kan ta över 1000 år för plast att brytas ner, men av plast så bildas också mikroplaster, vilket är plast vi inte kan se i blotta ögat. Mikroplaster tas upp av fiskarna som vi människor sedan äter.  Men med papperssugrör finns det mindre risk för detta.  

Om vi ska tänka ekonomiskt för dem på McDonald’s så är plastsugrör faktiskt billigare än papperssugrör. Detta kan leda till lägre priser för dem på McDonald’s och kanske även till oss kunder.

Till att börja med så är plast lätt, beständigt och ofta relativt billigt enligt https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/plast/

För de andra så ökar växthuseffekten pågrund av att de hugger träd för att producera papperssugrör.

För det tredje så varnar forskare om att det kan innehålla farliga kemikalier.

Avslutningsvis går det lätt sönder, det blir svårare att dricka och många tycker att det är obehagligt att dricka ifrån eftersom att sugrören blir blöta efter ett tag och går sönder. När jag hörde detta blev jag lite nyfiken på om vi är de enda som tycker detta – så jag sökte på nätet och fann:         

 

En privatperson

“De suger. De blöts upp av både dryck och saliv, och för den som vill/behöver dricka en dryck genom sugrör krävs då minst två sugrör, eftersom pappers sugrören ganska snabbt blir mjuka och svåra att använda. ”Självklart är det inte hela världen för de flesta, man kan dricka sin dryck utan sugrör, men exemplet talar ändå för ett problem med pappersprodukter.”

En till privatperson

“Jag tänker att man använder mer mängd vatten och energi när man tillverkar papper, än plast. Så då är ju papperssugrören kanske sämre att använda då.”

 

Vad ska vi göra åt saken:

Vi skulle vilja ha tillbaka McDonald’s plastsugrören och för att det heller inte ska skada naturen så borde det finnas en ny lag att, om man kastar plast i naturen borde man få böter.

 

Källor: https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/plast/  

TV4 Nyheter

Expressen

https://www.pluggakuten.se/trad/pappersforpackning-samre-an-plastforpackning/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *