Konsten att fuska – Lotten

Fusk i skolan är något som förekommer dagligen. Däremot finns det många som inte känner till konsekvensen. Mitt förslag på att minimera fusk i skolan är genom att  lära ut eleverna vad konsekvenserna blir. Tycker du verkligen att det är värt att fuska för att sedan komma ut i det riktiga livet och inte kunna någoting alls. 

Själv har jag fuskat ett antal gånger, tyvärr är det väldigt lätt att fuska, och jag tror inte att det går att stoppa fusket helt och hållet, dock finns det möjlighet att förminska fusket. Fusk är ett problem som oftast förekommer under prov i skolan. Vissa skolor tillåter telefoner och elektriska klockor vilket gör det lätt att fuska. Men Johannesskolan tillåter inte användning av telefoner eller elektroniska klockor under skoldagen och verkligen inte under prov. 

Det finns många anledningar till att fuska till exempel att man inte orkar plugga, samt att man har koncentrationssvårigheter och därmed blir det svårt att hänga med under lektionerna, men samtidigt borde det inte användas som en orsak att fuska. Konsekvenserna med att fuska är att man inte lär sig något även om man presterat bra på proven. Det kan även leda till en avstängning eller anmälning då du inte kan fortsätta i skolan. Blir du anmäld på universitet med att fuska kan du få en prick och det leder till att du blir begränsad med dina jobbmöjligheter. 

Min synpunkt på detta är att det inte är okej att fuska men förståeligt till varför man skulle göra det. Vissa har bara svårigheter med plugg eller fokus men som sagt, det är ingen orsak till att fuska. I dagens skolor finns det dessutom möjlighet till hjälp av dessa svårigheter, och därför tycker jag att man inte kan använda det som en ursäkt. 

Det jag tycker är bra med Johannesskolan är att de verkligen ser till att varje elev har den möjligheten och hjälp man behöver för att kunna klara av skolan. Tack vare vissa lärare som genuint bryr sig om sina elever på Johannesskolan så har skolan förändrats enormt. 

Med det sagt är det fel att fuska och inte värt konsekvenserna. De flesta tror att fuska på prov löser problemen men det skapar bara ännu större problem. Men på Johannesskolan tar de fusk på fullt allvar med syfte att förbereda oss för livet på gymnasiet och universitetet. 

Skriven av: G.K

Redigerad av: Patricia Mousa 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *