Se Ritzau: Cigaretsalget tog et ordentligt dyk sidste år. Antallet af rygere er i tilbagegang, og det er salget af cigaretter også. ARKIVFOTO: Cigaret

Tobak är en farlig produkt som orsakar allvarliga hälsoproblem för både rökare och passiva rökare. Det finns många i skolan som håller på med sånt och det är därför jag ska skriva om det och varför Sverige borde förbjuda tobak.

 

För det första innehåller tobaksrök över 7000 kemikalier, av dem är  många är cancerframkallande. Genom att förbjuda tobak kan vi minska risken för allvarliga sjukdomar som lungcancer, hjärt-kärlsjukdomar och andra hälsoproblem.

För det andra genom att förbjuda tobak kan vi skydda icke-rökare från att utsättas för farlig passiv rökning. Detta är väldigt viktigt för barn och personer med känsliga luftvägar.

För det tredje tobaksrelaterade sjukdomar och tröttsam arbetsförmåga orsakar stora ekonomiska kostnader för samhället. Genom att förbjuda tobak kan vi minska dessa kostnader och frigöra resurser för att investera i andra viktiga områden, som utbildning och sjukvård

 

Men vissa hävdar att ett tobaksförbud skulle minska på människors folkhälsa och individens rättigheter

 

Om Sverige inte förbjöd tobak kan det leda till fortsatta tobaksrelaterade sjukdomar och dödsfall. Tobaksindustrin kan fortsätta att tillverka/handla och människor kan fortsätta att ha tillgång till tobaksprodukter. 

Men om Sverige förbjöd tobak då kan det leda till minskad tobaksrelaterad sjukdom och dödlighet. Tillgången till tobak skulle och det kan påverka tobaksindustrin. Dessutom skulle folkhälsan kunna förbättras. Men största anledningen skulle vara att det skulle vara svårt för barn att få tag på cigaretter/ e-cigg och det skulle göra att barn skulle minska bli beroende.

 

Sammanfattningsvis vill jag säga att trots argumenten för-emot ett tobaksförbud är det viktigt att tänka på de potentiella fördelarna för folkhälsan och samhället. Ett förbud/lag kan minska hälsoriskerna, skydda icke- rökare och spara ekonomiska resurser. Samtidigt måste man balansera detta med individens rättigheter och personlig frihet att välja 

 

/Anael

Redigerare: Patricia Mousa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *