Vet du hur det känns att vakna varje dag och ha en klump i magen? Att man inte vågar gå till skolan för man är rädd att man ska bli retad.

———————————————————————————————————————

Vet du hur det känns att inte våga publicera något på internet och inte få dela med dig av dina roliga moment bara för att inte bli mobbad av andra? Endast för att du ser lite annorlunda ut eller tänker lite annorlunda än de andra! Tyvärr händer detta med många ungdomar i Sverige. De blir mobbade i skolan eller på internet på grund av sin bakgrund, kön eller hudfärg. 

 Det är hemskt att vissa ungdomar och barn behöver ständigt uppleva detta, särskilt under tonåren då deras personlighet formas. Om våra ungdomars personlighet formas från det förstörda självförtroendet dem fått på grund av den mobbningen dem behövt uppleva kommer vi få en generation med ingen som vågar säga sin åsikt och ingen som försöker att ändra något endast för att minska risken av att bli mobbad. 

Mobbningen påverkar våra barns förmåga att lära sig och deras förmåga att fokusera på lektionen. Enligt en lärare i högstadiet vågar inte eleverna som blir mobbade räcka upp handen under lektionstiden, eftersom de inte vill bli mobbade av sina klasskamrater. Läraren berättade också att dessa elever har svårt att själva välja sina grupper i grupparbeten. 

Tidigare om du blev mobbad kunde du lämna platsen eller undvika de personer som mobbade dig. Numera har mobbningen blivit värre och värre eftersom det kan fortsätta på sociala medier och internet som även kallas nätmobbning. Det brukar vara värre än ”vanlig” mobbning, eftersom mobbaren vågar säga och skriva värre saker än vad de vågar säga ansikte mot ansikte. 

Om du är ett barn eller en ungdom som upplever mobbning vill jag bara säga till dig att du är perfekt. Tänk inte på vad de andra säger om dig, älska dig själv som du är. Du är skapad för en anledning och din existens har en betydelse för många, även om du själv inte märker det. 

Om du är en förälder eller en vuxen som jobbar med barn vill jag säga till dig att ta hand om dina barn. Bygg upp förtroende i din relation med ditt barn så att de vågar komma och berätta för dig om något händer. Visa dem att de är viktiga i ditt liv. Begränsa deras tillgång till internet. Men samtidigt, tänk inte att dina barn är änglar och att de inte kan göra fel eller bete sig på fel sätt. Alla gör misstag, men det som inte alla gör är att hantera misstagen på rätt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *