Om du är sugen på att bli advokat krävs det en hel del. Det börjar med att du behöver ha höga betyg samt att välja en bra linje i gymnasiet. Exempel på tre linjer du kan ansöka och gå på för att bli advokat är Ekonomiprogrammet,

Samhällsvetenskapsprogrammet och Humanistiska programmet. Dessa tre linjer ger dig den behörighet som krävs för att sedan kunna söka vidare till juristprogrammet. Antagningspoängen för att komma in i juristprogrammet brukar ligga mellan 20-22 poäng från gymnasiet, alltså A i alla ämnen. Det finns andra sätt att också komma in, till exempel genom att skriva högskoleprovet. Så det första steget för att bli advokat krävs det att du först genomgår cirka fem års juridisk utbildning och sedan ta juristexamen i universitetet. Därefter krävs minst tre år av praktisk kvalificerad juridisk verksamhet. Plus alla som vill bli advokater måste genomgå advokatexamen, detta är en utbildning som avslutas med muntlig examination. Några exempel på universitet som har juridisk utbildning är Göteborgs universitet, Lunds universitet, Karlstads universitet och Umeå universitet. 

 

Vad gör egentligen en advokat?

En advokat jobbar till största del som en försvarare i rättegångar. De jobbar med att prata för sina klienter-, alltså till de som anställt advokaten, -framför en domare. De försöker bevisa att deras klienter har rätt och förklara varför deras sida av historien stämmer bäst med lagen. Det gäller att advokaten är lojal mot sin klient. Men advokater arbetar inom flera olika områden och inte bara i rättegångar. Exempel på arbetsområden är brottmål, familjerätt, affärsjuridisk rådgivning, arbetsrätt, miljörätt, asylrätt eller med försäkringsfrågor. Dagens vanligaste inriktning inom advokatkår är enligt sidan https://arbetsformedlingen.se/ är affärsjuridik. Advokater inom affärsjuridik hjälper bland annat till med att tolka och granska avtal.

 

Hur mycket tjänar en advokat?

Det står olika mycket beroende på webbplatsen och området advokaten jobbar med. Men enligt sidan https://jobnet.se/lonestatistik/advokat-tQFo_jhD_UXT så tjänar advokater i genomsnitt 57900 kr. Den högsta lönen delas ut i Stockholm och minst lön delas ut i Västsverige. Män tjänar oftast mer än kvinnor med ca 2% men båda tjänar betydligt mycket. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *