Nu när sommarlovet närmar sig, finns det en perfekt möjlighet att främja din läsning. Att läsa böcker är bra ur flera olika aspekter, bland annat förmågan att hålla fokus och minska stressnivåer. 

I denna text kommer jag att förklara vad läsning innebär och hur det påverkar dig. Förhoppningsvis kommer du i slutet av texten att förstå vikten av att läsa böcker. 

 

Efter att ha frågat runt på skolan anser de flesta elever att läsning ofta förknippas med bra betyg. Detta stämmer faktiskt! Läsförståelse är grunden för många skolämnen, genom att läsa böcker kommer du att märka en stor förbättring i din språkutveckling. Läsning är ett effektivt sätt att utöka ditt ordförråd, stimulera din fantasi och utveckla ditt språk. Men fördelarna slutar inte där. Att läsa böcker har en rad positiva effekter på hjärnan, och därför rekommenderar många experter regelbunden läsning. 

Här är några fördelar med läsning: 

  • Ökad empati: Genom att läsa om karaktärer med olika bakgrund och personligheter utvecklar vi en djupare förståelse för människor i verkliga livet. 
  • Minskad stress: Bara sex minuters tyst läsning kan minska stressnivån med 68%. 
  • Förbättrad kritiskt tänkande: Ju fler böcker du läser, desto bättre blir du på att analysera och ta ställning till olika problem och konflikter, vilket är en förmåga som är användbar hela livet. 

 

Å andra sidan finns det konsekvenser av att inte läsa. Den som inte läser får ett mer begränsat språk, ett mindre ordförråd och blir sämre på att uttrycka sig. Detta påverkar inte bara chansen till högre studier och arbetsmöjligheter, utan även  hur vi fungerar i sociala sammanhang. 

 

Om man inte regelbundet läser eller lyssnar på texter har man som 17-åring ett ordförråd på mellan 15 000- 17 000 ord. Om man däremot läser böcker, tidningar eller andra texter regelbundet kan ordförrådet öka till minst 50 000 ord, vilket ökar det vuxna livet väsentligt mycket. 

Så nu börjar du förmodligen inse att förmodligen det jag säger stämmer. 

 

Jag har själv upplevt läsningens magiska effekter. Jag är inte uppvuxen här i Sverige, och sättet jag utvecklade mitt språk och ordförråd var genom att läsa böcker regelbundet. Jag läste inte mer än 20 minuter varje dag, men redan efter några månader såg jag stora förbättringar, inte bara i min läsning utan även i mina skolbetyg. 

 

Sammanfattningsvis har läsning många fördelar, bland annat ett större ordförråd, bättre skrivförmåga och ökad empati. 

Konsekvenserna av att inte läsa är betydande, men viktigast av allt är att du går miste om den fantastiska bokvärlden. De som inte tycker om att läsa har inte hittat rätt bok ännu!

 

Med detta sagt tror jag att det står utom tvivel att läsning har en rad positiva effekter, och att avstå från att läsa kommer att ha en negativ inverkan på dig och din framtid. 

 

Är du intresserad av vad läsning kan göra för dig och dina studier. Läs mer här!: 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *