Mobil, telefon, Iphone, lur, är namn på den lilla plattan som vi har i våra händer hela dagen. Ibland känns det som om denna teknologi stjäl våra vackraste stunder! Första steget  ett litet barn tar, studentutspringet när en ungdom nyss nått vuxenlivet, en kärlekshistoria som blev till ett äktenskap. Ofta, när dessa händelser inträffar befinner vi oss bakom en skärm och är inte fullt närvarande – istället tar vi kort eller kollar på sociala medier.

 

Ett rimligt antagande i ljuset av ovanstående är förmodligen att mobiler och internet både har varit negativa och positiva för oss avseende vårt aktiva deltagande i den sociala samvaron med andra.

Att kunna resa runt hela världen i en 60 sekunders video lockar förmodligen många människor i alla åldrar. Men under  tiden som vi sitter och kollar på videon är vi inte helt närvarande i samtal eller andra sociala sammanhang.  

 

Sociala medier skapar därmed troligtvis en hel del problem för människor i alla åldrar förutom den aktiva närvaron – aggressionsproblem kan vara ett av dem. Att se vilka “perfekta” liv andra har, skapar en jämförelse mellan tittarens och en influencers liv. Detta kan skapa ett missnöje i tittarens liv, som i sin tur leder till aggressionsproblem i livets små detaljer och situationer.  

Enligt Johanna Lodins undersökning från Stockholms Universitet 2013 visades att de 200 personer som deltog fick stora effekter på koncentrationsförmågan genom att de deltog i sociala medier, sms, telefonsamtal osv.  

 

Barndomens standard, det vill säga hur vi tycker att vår barndom ska se ut, har också förändrats mycket. Förra generationen trodde att barndomen bestod av att sitta med mamma och läsa en bok innan man sover, att vara lite busig och låta leksakerna ligga utspridda i rummet eller att låna mammas smink och leka med den.  

Numera är barndomen att scrolla på Tiktok innan man somnar, Nu för tiden är det vanliga hos barnen att spara för att köpa datorspel och smink istället för att köpa leksaker 

Undersökningar visar att depression, synproblemm, sömnproblem och mycket annat orsakas av mobilerna. 

 

Därför behöver vi sätta gränser för oss själva. Samt gränser för våra barns tillgång till dem.  Försök att ha mer mobilfria stunder med familjen, kolla inte på teve utan gör något ni alla tycker om. Sjunga, dansa, spela något instrument, gå ut och spela någon sport, njut av livet utanför din fyrkantiga skärm. 

Men kom ihåg att det också finns många positiva saker med mobilen – den är användbar både till studier och vårt sociala liv …men tänk så här: ”Mat utan salt är äckligt men för mycket salt i maten är inte ätbart”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *